21 Şubat 2016 Pazar

Uyumsuz | Veronica Roth Film/Kitap Farklılıkları


Herkese Merhaba!
Son filmin çıkış tarihi yaklaşınca ve fragmanın heyecanına kapılınca spoiler yüzünden bıraktığım son kitabı okumak istedim ama filmler ve kitaplar birbirine karışınca bir sürü şeyi yanlış hatırladığımı ve eksiklerim olduğunu farkettim. O nedenle seriye ilk kitaptan başladım. Uyumsuz bittiği an filmide izledim ve aradaki farkları genel olarak not aldım. Eğer filmi izlediyseniz ve kitabı okumak istemiyorsanız ya da benim gibi bir duruma düştüyseniz bu yazı size yardımcı olur sanırım.

EN ÖNEMLİ KONU; EĞER KİTABI OKUMA NİYETİNDEYSENİZ VE SPOILER İSTEMİYORSANIZ BU YAZIYI OKUMAMANIZ GEREKİYOR.

Öncelikle filmde oyuncular pek 16-18 gibi durmuyordu ama kitapta Tris 16 yaşında. Four'da 18 yaşında. Baştaki sınav simülasyonunda bir parça daha var. Tris filmde olmayan parçada tanıdığı bir suçluyu tanımadığını söylüyor ve dürüstlüğe ters düşecek şekilde davranıyor.



İkinci olarak Cesurluk yerleşkesinde yapılan dövüş oyunlarında Tris'in hiç kazandığı olmuyor filmde ama kitapta ilk dövüşünü Peter'la yapıp baya okkalı bir dayak yiyor. Ardından Myra ve Molly'le dövüşüyor ve ikisinide yeniyor. Filmde Peter'dan dayak yiyince atıldığını ama trene binip bayrak oyununa katılınca atılmaktan kurtulduğunu görüyoruz ama kitapta atılma durumu yok. Ayrıca listenin en üstünDe Edward diye biri var ve Edward, Peter'ın saldırısı yüzünden Cesurluktan ayrılıyor. Peter ikinci sırada olduğu için Edward'ı yatakhanede kör ediyor. Tris'e yapılan saldırının sebebide ileriki oyunlarda ilk sıraya onun geçmesi.



Bayrak oyununda uyuşturucu silahlar değil boya tabancaları kullanıyorlar. Oyunun sonunda kazanan Tris olmasına rağmen Christina bayrağı alıyor. Kitapta Tris ufak tefek, Christina daha uzun boylu, filmde tam tersi olmuş.

Tris'in birkaç kez Cesurlukta doğan adaylarla da takıldığı ve değişik şeyler denediği oluyor. Filmde bu duruma fazla değinmemişler. Ayrıca Cesurlukta tanıştığı arkadaşları Tris'in korkusuz olmasından ve sıralama üstlere çıkmaya başlamasından rahatsız oluyorlar. Kötü niyetle değil, kıskançlık ediyorlar.



Tris'in annesi kamyon doldururken değil, ziyaret günündeyken onu görmeye geliyor ve test sonucuyla ilgili soruları o zaman soruyor. Ayrıca Bilgelikte geliştirilen serumu sorması için kardeşini görmeye gitmesini istiyor Tris'ten. Tris annesinin cesurluktan olduğunu öğreniyor ve kitapta kadınında Uyumsuz olduğundan bahsediyor.

Four ve Tris birlikte korku simülasyonuna girdiklerinde daha farklı eylemlerde bulunuyorlar. İnce köprüden pencereye yürümek yerine aşağı atlıyorlar mesela. Four'un son korkusu Marcus. O sahnede Four hiçbir şey yapmıyor ve Tris araya giriyor. Kemer Tris'e çarpınca Four sinirleniyor, Marcus'a karşı koyuyor ve simülasyondan öyle çıkıyorlar.



Al intihar ettikten sonra Eric onun çok cesur olduğunu ve sonunu bilmediği bir yolculağa çıkmanın cesaret isteyeceğini söylüyor ve bir nevi Al kahraman ilan ediliyor gibi bir durum var.

Tris kardeşini görmeye kitabın sonlarında gidiyor ve ona annesinin söylediği serumdan ve Bilgeliktekilere katıldığı için yanlış bir tercih yaptığından bahsediyor. Caleb sinirlenince Tris'ten gitmesini istiyor ve Jeanine'le ilk kez orada karşılaşıyorlar. Kadın Tris'i odasına çağrıyor ve ona Fedakarlıktan neden ayrıldığını soruyor. Tris ailesini korumak için Bilgelik tarafından çıkarılan haberleri desteklediğini söylüyor.



Filmde Tris'in simulasyonlara girdiğini ve cesur gibi davrandığını görüyoruz ama kitapta baştan sona kadar bir uyumsuz gibi davranıyor ve simülasyonun akışını değiştiriyor.

Tris'in 3 tane dövmesi var. Köpürücük kemiğindeki kuzgunlar ve iki omzunda bulunan fedakarlık ve cesurluk sembolü.

Final sınavında ailesini vurması gereken sahnede silahın önüne kendisini geçirdiğini görüyoruz. Bilgeliğin hazırladığı yeni serum tam sınavdan çıkarken veriliyor. Tris adaylık aşamasını birincilikle bitiriyor.



Filmde Fedakarlıklara saldırdıklarında Four'un uyumsuz olduğunu öğreniyor ama kitapta en başlardan beri öyle olduğundan şüpheleniyor.

Jeanine'e yakalanıp Four ile ayrıldıklarında ve Tris öldürülmek üzereyken annesi geliyor. Filmde Tris'i vurmak üzerelerken kurtuluyor. Kitapta Tris'i su tankının içine koyuyorlar ve boğulmak üzereyken annesi geliyor.

Son olarak simülasyonu kapatıp silen kişi Four. Jeanine'e serum verip eline bıçak fırlattıkları bir sahne yok.

Aklıma gelenler bu kadar. Eğer eklemek, sormak istedikleriniz olursa yorum bırakabilirsiniz. :)

1 yorum:

  1. Gerçekten de en sinir olduğum şey orijinalden sapmaları.Tiris minyon, kısa boylu bir kız. Oyuncu maşallah etli butlu. Hadi boyu boyuna olsun dediniz de bari incecik bir kız yapın be kardeşim. Hele aksiyon sahneleri.Resmen ee yönetmen şimdi ne var sırada der gibi bakıyorlar. Bu kadar saçmalık olmaz. Kitapta ağızları burunları kırılıyordu. Filmde bi tokat yiyen bayılıyor. Neyse sinirlendim yine.

    YanıtlaSil